ball
Mor og barn tar i mot
Det skal være en fryd å vokse opp
Far kaster

6 enkle tips for, mer glede i permisjonstiden

Jeg kan forstå hvordan du har det. Du er sliten. Du trenger et lite pust i bakken. Du trenger å finne tid til glede. Da har du kommet til helt riktig sted. Len deg tilbake og senk skuldrene en liten stund. Jeg har noen gode tanker til deg.

Det er altoppslukende, jeg vet det så godt! Da er det godt å vite at du ikke er alene.

Det er lov å kjenne på utilstrekkelighet. Det er lov å kjenne på at det er slitsomme tider, og det er lov å kjenne seg utmattet.
Jeg vet at det er mange som sier det til deg, men da er det lov å be om hjelp. Jeg vet det sitter langt inne, men det hjelper å få noen ekstra armer!

Vi skal ikke ha så alt for mange nære kontakter nå, men hvis du begrenser det til noen få, så er det lettere å ta til seg hjelp. Husk å holde avstand, der det er mulig, og følg retningslinjene som blir delt i media.

Jeg har skrevet en liten liste med tips du kan ta i bruk om du har lyst. Det er helt, helt enkle ting å gjøre. Noen småting som kan gjøre hverdagen bittelitt bedre, noe du kan øve på og noe du kan gjøre sammen med barna. Rett og slett noen koselige ting du kan gjøre. 

Nå er det snart ferie for de fleste, men disse tipsene gjelder i sommerferien også. Jeg ønsker å gi deg noe å glede deg over, som ikke krever så mye fra deg. Here you go.

6 enkle ting å gjøre hverdagen noen hakk enklere!

 

En liste over husarbeidet

Det å ha ansvaret for småbarn, det krever sitt. Husarbeidet, det kommer uansett om vi ønsker det eller ikke, dessverre,  men ta gjerne imot mine enkle, og gode tips her.

Lag lister! Sett deg ned når du får en ledig stund, planlegg hva du skal gjøre den neste uka. Fortvil ikke, får du ikke gjort alt, så kan du ta det med deg til neste uke. 

Skriv ned helt konkret hva du trenger å gjøre unna. Fordel gjerne både små og store ting, så ikke alt det tunge husarbeidet blir utsatt til slutten av uken, da er du gjerne sliten og og gjerne litt lei av alt.

Som en god motivasjon så kan du sette deg ned med kaffekoppen og strikketøyet etter at du har fått gjort unna dagens plikter. Eller sett deg ned med en bok. Ett eller annet som gir deg litt ro. 

 

Ta imot hjelp!

Jeg vet, det sitter langt inne, men jeg lover deg, det er til stor hjelp! Da vi her hjemme var slitne, etter en slitsom hendelse, så tilkalte vi hjelp. Eller den kom til oss. Jeg skrev et ærlig innlegg på Facebook, om at vi var inne i en krevende tid. Og ikke lenge etterpå fikk vi en telefon. Noen varme mennesker hadde ordnet med bistand til oss. I godt over 2 uker fikk vi ferdig middag levert på døren. Det var magisk!  Det kom noen som kunne ta med storesøster ut for å leke. Det lettet på situasjonen vi var i.

Det jeg vil med dette,  det er ikke noen skam å be om hjelp! Hjelpen er ofte nærmere enn du tror! Det er utrolig mange måter å få hjelp på. Kanskje noen kan handle for deg, eller noen som kan ta med barna ut, så du får hvile litt? Hva trenger du? Kan du snakke med mannen om det? Kan dere komme på en løsning sammen? Det er godt å få satt ord på det som er tøft.

 

Takknemlighet – Hva er du takknemlig for?

Er det en ting som hjelper for meg, så er det å øve seg på å være takknemlig. Det kan være krevende å se hva som er godt, når du er i en slitsom fase i livet. Her er noen enkle måter å øve seg på:

  • Start dagen med å skrive ned 3 ting du er takknemlig for, hver dag!
  • Avslutt dagen med samme prosedyre, hva har vært godt i dag?

Når du klarer å glede deg over de små tingene i livet, så vil det hjelpe deg sakte men sikkert å finne gleden og energien tilbake, litt etter litt.

Jeg er takknemlig for for at vi har en plass å bo, for at vi har gode venner i nærheten, og for at jeg kan sette meg ute på terrassen og nyte en kopp med kaffe.

 

Les mer:  Hva vil det si å være en god nok mamma? 

 

Ring en venn!

Det gjør så utrolig godt! Å tømme tankene sine til noen du kan betro deg til, noen som kjenner til det å være småbarnsmor. Hun kan helt sikkert kjenne seg igjen og kanskje har hun noen gode refleksjoner til deg. Men refleksjoner, så mener jeg at det kan være nyttig å høre om hvordan andre småbarnsmødre takler denne fasen. Kanskje dere kan drøfte litt fram og tilbake, hva som hjelper å gjøre i de ulike situasjonene.

 Noen å le sammen med, det gjør godt! Fortell henne noe rart barna gjorde eller noe annet du kan le av i dag, som du ikke greide å se som morsomt, da du stod midt i situasjonen. Det gjør godt å få satt ord på både godt og vondt. Få noen andre perspektiver.

Hvem ønsker du ringe i dag?

Om du synes livet er litt ekstra krevende og du er sliten. Da har jeg et godt og velment tips til deg.
Har du hørt om foreldresupport?
Det er en telefon du kan ringe til (116 123 (tast 2), om du trenger noen å snakke med, noen som ikke kjenner deg, som du kan fortelle alt du har på hjertet til.
De tar seg god tid til deg!
Jeg måtte ringe dit selv en gang, og jeg fikk god hjelp til å få en bedre dag!

 

Ha noe fint å se fram til

Ta frem en kalender, der det er plass til å skrive noen ord. Om du ikke har noen, så kan du printe ut en kalender, Google er en god venn her.

Er det noe fint som skjer, i nær framtid? Er det noen som har bursdag? Send en hjemmelaget gave i posten? Melder det fint vær, planlegg en utflukt og nyt det fine været. Pakke ned noe godt i sekken.
Har du en eldre nabo, som du tror trenger en oppmuntring? Hva med å bake boller til henne, skriv en hyggelig hilsen, og heng posen på døren hennes.

Finn noe å glede deg over, skriv det ned i kalenderen, heng den opp, og la det minne deg på fine, små gleder i hverdagen.

Når du kan glede noen andre, så vil det smitte over på deg, helt sikkert.

 

Brev til besteforeldre

Har barna besteforeldre som bor langt unna? Er det lenge siden de har truffet hverandre?
Hva med å male, tegne eller skrive et brev til de, som du kan sende i posten?
Tenk så glade de blir, av å få noe hjemmelaget fra de søte små, som de er så glad i.
Et annet tips er å ta de med ned til posten og få sendt brevet sammen, tenk for en læring det er.
Å snakke litt om hva som skjer når du sender et brev i posten. Og snakke om den gleden besteforeldrene får, av å få en helt spesiell gave. 

Det er ikke så mye som skal til for å få det litt bedre. Jeg håper du tar til deg denne lille listen jeg har nevnt for deg. Å få noen gode ting å tenke på, det hjelper for de aller fleste, og jeg er sikker på at du får det litt bedre, av å blant annet gjøre noe som gleder andre.  

Hvilke enkle, små ting gir deg glede i hverdagen?

Jeg heter Tanita, er gift med Rune og sammen har vi 2 små barn. Bli med oss inn, bak kulissene som småbarnsforeldre. 

Senk forventningene, det er en grunn til at det heter det enkleste, er ofte det beste. 

Hos Barnlig Fryd vil du få enkle hverdagstips, hjelp til å finne de små gledene og holde hodet over vann, i en travel fase i livet. 

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin